Over ons

Onze droom

We bouwen samen aan een sterk en gezond huis waar ruimte is voor kwalitatieve evidence-based en mensgerichte zorg; waar ruimte is voor herstel zowel binnen als buiten de muren.’ In ons handelen laten we ons steeds leiden door 3 vragen: 

  • worden de patiënten er beter van?
  • worden de medewerkers er beter van?
  • wordt asster er beter van?

Als die vragen positief beantwoord worden dan weten we dat onze projecten/acties passen binnen ons huis en binnen onze visie op zorg.

Planetree, ons certificeringsmodel

Om onze droom te realiseren, heeft Asster, als eerste psychiatrisch ziekenhuis en psychiatrisch verzorgingstehuis binnen België, zich in 2017 aangesloten bij Plantree®. Planetree® is een manier van denken, kijken, luisteren en doen waarop mensgerichte zorg vooropstaat.
Planetree staat model voor de zorg waar we binnen Asster samen voor gaan. Mensgericht. Kwalitatief. In het najaar 2023 starten we daarom met een certificeringscyclus om ons eerste Plantreelabel te behalen. Een erkenning voor al onze inspanningen.

Gekantelde organisatie

In de gekantelde organisatie staat de patiënt centraal en vertrekt het beleid vooral vanuit de werkvloer, daar waar onze medewerkers dagelijks patiënten en bewoners behandelen, begeleiden en verzorgen. Het bestuur en de directie van asster kunnen rekenen op geëngageerde en vakbekwame medewerkers. Zij geloven dat eigen verantwoordelijkheid en participatie werkzamer zijn dan een strikte hiërarchie. Interdisciplinaire samenwerking in teamverband en kwaliteitsvolle coaching moeten leiden tot betere zorg.

Kwaliteitsvolle zorg

Meten is weten

Werken aan kwaliteit en patiëntveiligheid is een opdracht van alle interdiciplinaire teamleden en van de zorg-ondersteunende diensten. Daarnaast beschikt Asster over een specifieke dienst Kwaliteit en Patiëntveiligheid. Om de kwaliteit van zorg binnen onze voorzieningen te verzekeren, zet Asster actief in op een aantal initiatieven.

Uw privacy, onze zorg

Als psychiatrisch ziekenhuis hechten we veel belang aan jouw rechten en privacy. De vzw Asster is de verwerkingsverantwoordelijke voor alle patiëntgegevens.

We staan er niet alleen voor!

Asster participeert aan diverse samenwerkingsverbanden en netwerken en kent talrijke bilaterale overeenkomsten.

Onze publicaties

Masster

Masster is een vaktijdschrift uitgegeven door Asster vzw op tweejaarlijkse basis.  Hieronder kan je de laatste edities downloaden. 

Historiek

Asster is een fusie tussen het Psychiatrisch Ziekenhuis Sancta Maria en het Psychiatrisch centrum Ziekeren.  Beide ziekenhuizen kenden al een jarenlange aanwezigheid in Sint-Truiden.  Van bij de fusie heeft Asster gekozen voor een dubbele verankering: een verankering met het Limburgs zorglandschap en een verankering met het Provincialaat der Broeders van Liefde.

Erkenningscijfers

Het ziekenhuis beschikt over 592 erkende bedden.