Integratie tussen Asster en MC St. Jozef Munsterbilzen, met op termijn nieuwe campus in Noord-Limburg

Psychiatrisch ziekenhuis en verzorgingstehuis Asster fusioneert met Medisch Centrum Sint-Jozef Munsterbilzen. Het nieuwe fusieziekenhuis zal jaarlijks 3000 patiënten opnemen op 900 psychiatrische bedden. Op termijn zal er bovendien een nieuwe campus gebouwd worden in Noord-Limburg. Broodnodig! Want er is weinig aanbod aan geestelijke gezondheidszorg in het noorden. Ontwikkelingen in het Limburgse zorglandschap met één doel: nog betere en meer toegankelijke geestelijke gezondheidszorg in Limburg!
 

Onderstaand artikel was op 26/01 te lezen in hbvl: 

Noord-Limburg krijgt voor het eerst psychiatrisch ziekenhuis

In Noord-Limburg wordt voor het eerst een psychiatrisch ziekenhuis gebouwd. Dat gebeurt door de psychiatrische ziekenhuizen Asster in Sint-Truiden en MC St.-Jozef uit Munsterbilzen. Die twee kiezen ook om te fusioneren tot één groot ziekenhuis. “De nood is groot in Noord-Limburg: minstens 25 procent van onze patiënten komt van daar.”

Caroline Vandenreyt, Jozef Croughs en Johnny Geurts

Psychiatrisch ziekenhuis Asster was al het grootste psychiatrische ziekenhuis in Vlaanderen, maar met het huwelijk met Medisch Centrum St.-Jozef zal het nieuwe fusieziekenhuis jaarlijks zo’n 3.000 patiënten opnemen, op 900 psychiatrische bedden en in totaal 1.600 personeelsleden tellen. Naast uiteraard de ambulante zorg. “Dit is geen fusie om te besparen. Deze fusie is er voor de patiënten: nog betere geestelijke en toegankelijke gezondheidszorg voor heel Limburg. En dat betekent dus ook voor mensen met psychiatrische of geestelijke problemen uit Noord-Limburg”, zegt algemeen directeur Greet Croenen van MC St.-Jozef.

Psychoses

MC St.-Jozef was het die bij de collega’s ging aankloppen: zowel bij psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden als OPZC Rekem. “De gesprekken verliepen heel vlot. Maar we merkten toch dat we meer aansluiting bij Asster hadden. Qua cultuur en visie”, klinkt het. “Zeker ook omdat we eigenlijk zowat hetzelfde profiel hebben: kinder- en jeugdpsychiatrie, geestelijke gezondheidszorg rond psychoses, mensen met een illegale drugsverslaving…”, benadrukt algemeen directeur Bert Plessers van Asster.

PAAZ

“Heel wat algemene ziekenhuizen kiezen ervoor om samen te gaan om zich te kunnen specialiseren op de verschillende campussen. Bijvoorbeeld: geriatrie op die campus en spoed op een andere campus. Dat zal hier niet het geval zijn: op de beide plaatsen blijft alle basiszorg aanwezig, zoals dat ook nu het geval is.”

Op beide plaatsen wordt in de toekomst zelfs op drie plaatsen: het fusieziekenhuis gaat een campus van het psychiatrisch ziekenhuis bouwen in Noord-Limburg. “Dat is broodnodig, je hebt weinig aanbod aan geestelijke gezondheidszorg in het noorden. Er zijn wel PAAZ-bedden, wat staat voor Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis in Noorderhart. Maar er zijn geen gespecialiseerde psychiatrische ziekenhuizen. Terwijl je daar natuurlijk ook dezelfde problematieken hebt. We zien dat aan onze cijfers: 25 tot 30% van die 3.000 patiënten die we jaarlijks in Sint-Truiden en Munsterbilzen opnemen, komt uit Noord-Limburg.”

Plessers: “Weet je wel wat dat betekent? Dat bijvoorbeeld een minderjarige uit Achel met psychiatrische problemen helemaal naar Sint-Truiden moet worden gebracht voor een opname. Dat maakt het bezoek voor ouders of familie moeilijk, het kind wordt ook uit z’n vertrouwde omgeving gehaald. Ook achteraf is het niet makkelijk voor de resocialisatie thuis, want er is nog nazorg nodig. En wij kennen de plaatselijke zorgpartners in Achel niet goed genoeg. Want in elke gemeente is dat wel anders.”

Bouwen

Vanuit MC St.-Jozef hebben ze voorlopig wel twintig bedden voor oudere psychiatrische patiënten bij de ZOL-campus Maas & Kempen in Maaseik, maar dat is soms dweilen met de kraan open. Croenen: “Vandaar de beslissing voor een nieuwe campus van ons ziekenhuis in Noord-Limburg zelf. Een stuurgroep gaat nu samen met experten onderzoeken hoe dat eruit moet zien: voor hoeveel patiënten, welke leeftijdsgroepen, op welke plek?”

Op welke termijn mikken de nieuwe partners? “Je moet toch wel rekenen op minstens 10 jaar. Het onderzoek zal zo’n 1,5 jaar duren. Dan moeten we de grond kopen en een bouwdossier opmaken. Aan het bouwen zijn we drie jaar bezig. Er is natuurlijk nog de kwestie van financiering via de Vlaamse overheid. Maar de vraag vanuit die hoek is er wel. Net als hen willen we toegankelijke, gepaste en kwaliteitsvolle geestelijke gezondheidszorg voor alle Limburgers dichtbij huis. Die leemte willen wij invullen. In overleg met partners als OPZC Rekem, het kinderpsychiatrisch centrum Genk, het centrum voor kinderpsychiatrie en de Limburgse algemene ziekenhuizen.”

Geen besparing

Waarom is er overigens geen psychiatrisch ziekenhuis in Noord-Limburg? “Goede vraag. Dat is vermoedelijk historisch zo gegroeid. In Munsterbilzen zijn de Zusters van St.-Jozef 125 jaar geleden gestart, in Sint-Truiden was dat 180 jaar geleden door de Broeders van Liefde en later de Zusters van Liefde. Omdat er beschikbare locaties waren.”

De directeuren hameren er nogmaals op dat de fusie niets met besparingen te maken heeft. “Integendeel. Er zal niemand ontslagen worden, we gaan in de toekomst zelfs meer mensen nodig hebben. Wel gaan we efficiënter kunnen werken: waarom zouden we alles dubbel doen van ICT, boekhouding, elektronisch patiëntendossier,… Het wordt ook allemaal complexer qua cybersecurity en personeelszaken. Als één ziekenhuis kunnen we de krachten bundelen. We worden dan ook officieel één vzw met één bestuur. De bestuurders hebben die intentie nu getekend.”

Naam

Met de fusie willen ze ook meer tijd en ruimte krijgen voor wetenschappelijk onderzoek en zeker ervoor zorgen dat Limburg ook z’n universitaire psychiatrische bedden krijgt. “Om de sector nog verder te professionaliseren en wetenschappelijk uit te bouwen”, besluiten de twee. En de naam van het fusieziekenhuis? “Daar is het nog veel te vroeg voor.”

 

Caroline Vandenreyt, Jozef Croughs en Johnny Geurts