Groepsprogramma

Psychotherapie

Je gaat aan de slag met je klachten tijdens gesprekken met de psycholoog/pedagoog of psychiater. Je leert hoe jouw specifieke klachten en gewoonten zijn ontstaan en in stand gehouden worden, en wat je kan doen om je klachten te verminderen. Er kan een reeks van methodieken, gebaseerd op recente psychologische kennis gebruikt worden. Naast gesprekken oefen je mogelijk met nieuwe vaardigheden, of probeer je een aantal nieuwe gedragingen uit om op basis van je eigen ervaring te leren. De concrete aanpak hangt sterk af van de behandelmethodiek van je afdeling. 

Psychotherapie kan in groep (samen met andere patiënten) gebeuren, maar ook individueel of samen met je familie of partner.  

Psycho-educatie

Je krijgt meer informatie over je klachten en leert ze beter te begrijpen. Wat weten we over dit soort klachten? Hoe ontstaan ze en waarom gaan ze niet weg? Wat kan ik doen om ze te verminderen? Tijdens psychotherapie ga je aan de slag met jouw specifieke klachten. 

Psychomotorische Therapie (PMT)

Lichaam en geest worden tijdens deze sessies als een eenheid beschouwt. Je gaat aan de slag met activiteiten waarbij het lichaam centraal staat. Het gaat om sportspelsituaties (bv voetbal, zwemmen, …), lichamelijkheidstechnieken (relaxatie, Yoga) of groepsactiviteiten waarbij je als groep een bewegingsopdracht tot een goed einde moet brengen. Door stil te staan bij de oefeningen en wat ze bij je oproepen, leer je jezelf beter kennen en leer je nieuwe vaardigheden. Welke gedachten en gevoelens komen bij je op tijdens een oefeningHoe zit het met je geloof in jezelf? Durf je je mening te uiten? Hoe los je uitdagingen op?  

Getuigenis (PMT)

“Zoals elke dinsdagnamiddag wandel ik samen met de andere cliënten van mijn afdeling de sportzaal binnen. Na een kort praatje met de therapeut krijgen we als opdracht een wip te maken met het aanwezige sportmateriaal. De wip moet de hele groep dragen en 5 minuten in evenwicht blijven. Ik laat anderen het voortouw nemen en blijf zelf liever op de achtergrond. Ik ben zo zenuwachtig. Wat als ik iets fout doe om de opdracht te laten mislukken? Ik besef dat ik deze gevoelens en gedachten het me ook moeilijk maken in mijn dagelijks leven.”

 

Ergotherapie Plus

Door je psychische klachten heb je misschien problemen met je geheugen, je concentratie, het plannen, organiseren of het nemen van initiatief. Ook weet je soms niet meer wie je bent, wat je wil, wat je kan.   Deze klachten  kunnen je sterk hinderen in je dagelijks leven. Zo kan het moeilijk zijn je lessen te volgen of je werk uit te voeren. Misschien sluit je je af van mensen rondom je. Of je vind het moeilijk je woonst te verzorgen of gezond te leven.

Ergotherapeuten, beeldend therapeuten en drama- en muziektherapeuten werken aan de hand van allerlei activiteiten aan jouw behandeldoelen. Het kan gaan om sessies met huishoudelijke activiteiten of arbeidsgerelateerde activiteiten, maar ook spelvormen of vrijetijdsopdrachten. Er wordt ook met kunstvormen gewerkt zoals muziek, beeldende kunst (bijvoorbeeld schilderen, keramiek, ..) en drama (toneel). 

Tijdens de sessies bekijken we samen waar het voor jou vastloopt en hoe je je dagelijks leven graag zou invullen. Je leert vaardigheden en handvaten om je te versterken in je dagactiviteiten. Zo kan je na je opname, als je terugkeert naar je leven buiten het ziekenhuis, terug mee-doen in de samenleving en een kwaliteitsvol leven leiden.

 • Ergotherapie - arbeid

  "Me concentreren lukt niet zoals vroeger. Ik werk trager. Ik drink veel en kom er niet toe mijn dagelijkse problemen aan te pakken. Ik weet niet hoe mijn toekomst er uit kan zien. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat is er nodig om terug gelukkig te zijn? Tijdens arbeidstherapie doe ik industrieel werk en voel ik me weer nuttig. Ik heb 's ochtends meer zin om op te staan want ze verwachten me. We oefenen mijn concentratie en proberen het tempo wat op te drijven. Binnenkort bekijk ik met de ergotherapeut welk arbeidstraject ik zal volgen na mijn ontslag. Ik kan toch meer dan ik dacht en de structuur doet me goed."

 • Muziektherapie

  "Tijdens muziektherapie krijg ik de kans nieuwe ervaringen op te doen. Door actief met muziek bezig te zijn, leer ik in contact te komen met mijn eigen gevoelens, mijn krachten en kwetsbaarheden. De klanken, melodieën en ritmes kunnen mij ontroeren, verrassen, ondersteunen… Ik geef mezelf de tijd om stil te staan bij de muzikale ervaring en durf mezelf spelenderwijs (her)ontdekken."

  Slide Item 2
 • Beeldende therapie

  "Terwijl ik in de beeldende therapie bezig was met verf, potlood of klei, vertelden de beelden die ik maakte mij meer over de wereld en mezelf dan duizend woorden." 

  Slide Item 3