Groepsprogramma

Psychotherapie

Je gaat aan de slag met je klachten tijdens gesprekken met de psycholoog/pedagoog of psychiater. Je leert hoe jouw specifieke klachten en gewoonten zijn ontstaan en in stand gehouden worden, en wat je kan doen om je klachten te verminderen. Er kan een reeks van methodieken, gebaseerd op recente psychologische kennis gebruikt worden. Naast gesprekken oefen je mogelijk met nieuwe vaardigheden, of probeer je een aantal nieuwe gedragingen uit om op basis van je eigen ervaring te leren. De concrete aanpak hangt sterk af van de behandelmethodiek van je afdeling. 

Psychotherapie kan in groep (samen met andere patiënten) gebeuren, maar ook individueel of samen met je familie of partner.  

Psycho-educatie

Je krijgt meer informatie over je klachten en leert ze beter te begrijpen. Wat weten we over dit soort klachten? Hoe ontstaan ze en waarom gaan ze niet weg? Wat kan ik doen om ze te verminderen? Tijdens psychotherapie ga je aan de slag met jouw specifieke klachten. 

Psychomotorische Therapie (PMT)

Lichaam en geest worden tijdens deze sessies als een eenheid beschouwt. Je gaat aan de slag met activiteiten waarbij het lichaam centraal staat. Het gaat om sportspelsituaties (bv voetbal, zwemmen, …), lichamelijkheidstechnieken (relaxatie, Yoga) of groepsactiviteiten waarbij je als groep een bewegingsopdracht tot een goed einde moet brengen. Door stil te staan bij de oefeningen en wat ze bij je oproepen, leer je jezelf beter kennen en leer je nieuwe vaardigheden. Welke gedachten en gevoelens komen bij je op tijdens een oefeningHoe zit het met je geloof in jezelf? Durf je je mening te uiten? Hoe los je uitdagingen op?  

Getuigenis (PMT)

“Zoals elke dinsdagnamiddag wandel ik samen met de andere cliënten van mijn afdeling de sportzaal binnen. Na een kort praatje met de therapeut krijgen we als opdracht een wip te maken met het aanwezige sportmateriaal. De wip moet de hele groep dragen en 5 minuten in evenwicht blijven. Ik laat anderen het voortouw nemen en blijf zelf liever op de achtergrond. Ik ben zo zenuwachtig. Wat als ik iets fout doe om de opdracht te laten mislukken? Ik besef dat deze gevoelens en gedachten het me ook moeilijk maken in mijn dagelijks leven.”

 

Wij doen aan valpreventie

Ook in Asster wordt er veel gevallen!

In 2022 hebben we 377 valincidenten gehad, dus iedere dag valt er wel iemand.  Maar liefst 91% van de valpartijen doen zich voor op de afdelingen van Sirius en PVT. Gelukkig zijn de meeste valincidenten niet ernstig maar preventie is nodig.

Ergotherapie Plus

Door je psychische klachten heb je misschien problemen met je geheugen, je concentratie, het plannen, organiseren of het nemen van initiatief. Ook weet je soms niet meer wie je bent, wat je wil, wat je kan.   Deze klachten  kunnen je sterk hinderen in je dagelijks leven. Zo kan het moeilijk zijn je lessen te volgen of je werk uit te voeren. Misschien sluit je je af van mensen rondom je. Of je vind het moeilijk je woonst te verzorgen of gezond te leven.

Ergotherapeuten, beeldend therapeuten en drama- en muziektherapeuten werken aan de hand van allerlei activiteiten aan jouw behandeldoelen. Het kan gaan om sessies met huishoudelijke activiteiten of arbeidsgerelateerde activiteiten, maar ook spelvormen of vrijetijdsopdrachten. Er wordt ook met kunstvormen gewerkt zoals muziek, beeldende kunst (bijvoorbeeld schilderen, keramiek, ..) en drama (toneel). 

Tijdens de sessies bekijken we samen waar het voor jou vastloopt en hoe je je dagelijks leven graag zou invullen. Je leert vaardigheden en handvaten om je te versterken in je dagactiviteiten. Zo kan je na je opname, als je terugkeert naar je leven buiten het ziekenhuis, terug mee-doen in de samenleving en een kwaliteitsvol leven leiden.