DE DOELZOEKER

Wat is een Doelzoeker eigenlijk?

De Doelzoeker bestaat uit een map met daarin een kaartje dat kan open geplooid worden. Dit is de levensweg (met verleden, heden en toekomst). In elk tijdvak staan er vragen rond drie psychologische basisbehoeftes, namelijk autonomie, competentie en verbondenheid.  Daarnaast zijn er nog heel veel stickerbladen met foto’s, woorden, pictogrammen en emoticons. Ten slotte is er ook nog de doelenfiche, waarop je doelen en eerste acties duidelijk kan noteren.

De Doelzoeker wordt gebruikt op verschillende afdelingen in Asster (Sirius2, Orion1 en Orion2) en elk team gaat er op zijn manier mee aan de slag.

Hoe wordt de doelzoeker gebruikt? De vraag werd gesteld aan verschillende medewerkers binnen Asster.

Joke, hulpverlener, Sirius 2

“ Om de 14 dagen wordt deze sessie herhaald voor telkens een groepje van 4-5 mensen. Het is een heel laagdrempelige manier om met mensen aan de slag te gaan. Dankzij de vele stickerbladen kunnen ze  makkelijk werken, komen er heel fijne interacties op gang. . Er wordt ook geschreven op de doelzoeker, er worden tekeningen gemaakt, … De doelzoeker kan helemaal op eigen manier en voorkeur gemaakt worden. . Na de sessie kan er nog verder aan gewerkt worden samen met de persoonlijk begeleider.”

Chama, ervaringswerker, Orion 1

Chama vertelt: “Het gaat om een gesloten groepssessie waarbij de groep nog moeilijk gedachten onder woorden kan brengen. Het visuele aspect van de Doelzoeker met heel veel stickers helpt hen enorm om toch woorden te vinden en in gesprek te gaan. Iedere sessie wordt aangepast op niveau van de groep. Het is ook erg belangrijk om de groep te blijven prikkelen tijdens het werken met de Doelzoeker. Mensen worden ook aangemoedigd om hardop iets te vertellen in de groep, maar dit is zeker niet verplicht. Bij het invullen van de doelenfiche, komen er meer vragen naar boven, vragen waarmee verder aan de slag kan gegaan worden. Mensen worden ook aangemoedigd om de Doelzoeker mee naar huis te nemen en te bewaren.”

Kim, psycholoog en Nathalie, ervaringswerker, Orion 2

Zij leggen uit hoe de doelenzoeker, geïntroduceerd door Els (de vorige ervaringswerker), gebruikt wordt tijdens de wekelijks weerkerende sessies.

“Vooraleer er mee aan de slag te gaan, was er een afspraak dat zowel de ervaringswerker maar ook ik zelf de Doelzoeker zouden maken zodat dat je het zelf ook eens ervaart en leert beseffen dat het niet zo een makkelijke opdracht is. Door het zelf te doen, merk je dat er toch een aantal uren werk in steekt. Het werkt ook heel verbindend naar de patiënten toe omdat je hen kan helpen door dingen aan te reiken die ook voor jou hebben geholpen. De doelzoeker werkt duidelijk visueel, wat eens iets anders is dan te moeten vertellen bij hulpverleners wat je eigenlijk wil gaan doen.

Het is laagdrempelig dankzij de visuele insteek, maar ook empowerend voor patiënten die zelf dingen terug gaan oppakken.. Het gaat ook over disciplines heen, er kan over muurtjes gekeken worden. Het wordt niet alleen ingezet op de afdeling (vb. bij familiegesprekken), maar kan ook na ontslag worden meegenomen en gedeeld worden met de ambulante zorgverstrekkers. Tijdens de sessie wordt cappuccino gedronken door diegenen die dat graag willen met af een toe een koekje of een stuk taart.

Els vult nog aan dat je je er  wel van bewust moet zijn dat 1 enkele fotosticker voor verschillende mensen iets anders betekent. Bijvoorbeeld een sticker met daarop een konijntje, kan betekenen dat patiënt een knuffelkonijntje heeft of vroeger thuis was er een konijn als huisdier of je noemt je lief ‘mijn konijntje’ of je gaat graag wandelen in het bos en daar zie je veel konijntjes of je eet graag wild en het liefst van al een konijn … Met andere woorden, het is erg belangrijk om in gesprek te gaan met elkaar om te toetsen of je wel alles duidelijk hebt geïnterpreteerd.”

De doelenzoeker valt in de prijzen

Omwille van de zeer positieve resultaten op onze afdelingen, werd de Doelzoeker (als project) gekozen om deel te nemen aan de Planetree Project Award. En ja hoor, we hebben die prijs gewonnen in Nederland in 2022.