Wat kost een opname? 

Informatie over de kosten van een opname zijn grotendeels terug te vinden in de "opnameverklaring" waarvan je een exemplaar ontvangt bij de opname. Bij de ondertekening van de opnameverklaring krijg je ook meer informatie over jouw persoonlijk aandeel in de verpleegkosten en nog andere mogelijke bijkomende diverse kosten.

Persoonlijke kosten 

 • persoonlijk aandeel in de verpleegdagprijs (=remgeld). Dit bedrag is afhankelijk van uw statuut bij de mutualiteit (met of zonder voorkeurregeling). Dit is uw persoonlijke bijdrage. Hiernaast betaalt de mutualiteit een deel rechtstreeks aan het ziekenhuis.
  Sommige mutualiteiten of verzekeringsmaatschappijen voorzien een hospitalisatie-vergoeding.
 • persoonlijk aandeel in de toezichtshonoraria van de geneesheren
 • een forfait per dag voor de medicatie (0,8 € per dag)
 • kamersupplement voor één- of tweepersoonskamers (het ziekenhuis beschikt over gemeenschappelijke kamers, kamers met twee bedden en éénpersoonskamers). Indien je een eenpersoonskamer wenst, dan zal dit uitdrukkelijk in de opnameverklaring vermeld worden. De prijs van een éénpersoonskamer per dag varieert tussen  € 10,90 en  € 16,40 (afhankelijk van de kameruitrusting).

De geneesheren, verbonden aan ons ziekenhuis, rekenen geen ereloonsupplementen aan bij gebruik van éénpersoonskamers.

>> Download

 • Opnameverklaring (De opnameverklaring is het document dat je bij je opname krijgt ter ondertekening).
 • Toelichtingsdocument (Het toelichtingsdocument geeft je meer informatie over de kosten die gepaard gaan met een opname).

Bijkomende diverse kosten 

Volgende kosten zijn niet inbegrepen in de verpleegdagprijs maar indien u ervan gebruik maakt, worden deze aangerekend op de verpleegnota:

 • kosten voor het wassen en verstellen van persoonlijk linnen
 • kosten voor pedicure en kapster
 • kosten van vervoer (vb. uitstappen, afhalen van goederen..)

De betaling van de ziekenhuisrekening dient uiterlijk te geschieden binnen de 30 dagen te rekenen vanaf de factuurdatum. Het vervoer voor lichamelijke onderzoeken naar of van een algemeen ziekenhuis of privé-praktijk van een geneesheer zal worden aangerekend aan 0,35 euro per km (of de kostprijs van taxi of ziekenwagen).

>> Download